Beyhude Tur

Dünya Kupasının ikinci turu beyhude oynandı. İkinci tur maçlarının hepsini gruplarından birinci çıkan takımlar kazandı. Doğrudan grup birincileriyle çeyrek finale geçilseydi, olacaktı yani.

***

Grupların belirlendiği kura sırasında tartışmalar olduydu. İzlememiştim. Ama FIFA sıralaması dikkate alınırsa, gruplar çok dengesizdi. Mesela D grubunda yedinci Uruguay, dokuzuncu İtalya ve onuncu İngiltere vardı. Grubun en kötü sıralamalı ekibi Kostarika bile yirmi sekizinci sıradaydı. Buna mukabil, mesela F grubunun —sıralamaya göre— en iyisi Arjantin beşinci sıradaydı ama Bosna-Hersek 21., İran 43. ve Nijerya 44. sıradaydı.

Bu tuhaf gruplamadan, yedi grubun en iyisi ikinci tura çıktı. Beşi grup birincisi, ikisi grup ikincisi olarak. Sadece İspanya ilk turda elendi. Yalnızca grubunun değil, dünya sıralamasının birincisiydi. Gruplarında FIFA sıralamasına göre ikinci olan takımların biri ilk, ikisi ise ikinci olarak yükseldi. Üçüncü olanların biri birinci, üçü ikinci oldu. Gruplarının en kötü FIFA sıralamasına sahip olan takımlardan Kostarika birinci, Nijerya ise ikinci olarak ikinci tura çıktı.

***

İkinci turda, sekizinci Kolombiya yedinci Uruguay’ı, yirmi sekizinci Kostarika on ikinci Yunanistan’ı eledi. Kalan altı eşleşmede FIFA sıralamasında daha önde olan tur atladı. Ama on yedinci Fransa ile kırk dördüncü Nijerya arasındaki maç, beşinci Arjantin ile altıncı İsviçre arasındaki maçtan daha kolay olmadı.

***

Zaten o gösterişli grup maçlarının ardından, hemen bütün ikinci tur maçlarında benzer bir senaryo yaşandı. “Futbol tiyatroya benzemez, her maçın aynı senaryosu olur” demiştim ama pek öyle olmadı yani. Hemen bütün maçlarda güzel kız, yakışıklı ve heyecanlı tamirci çırağıyla cilveleşip durdu ama filmin bitimine az kala gitti, otomobili kendisine hediye eden herifle nikâh masasına oturdu.

***

Çeyrek finallerde ne olur?

Rakamlara bakınca, en sert eşleşme Brezilya Kolombiya gibi görünüyor. Biri FIFA sıralamasında üçüncü, diğeri sekizinci. Aralarında beş sıra var. Arjantin ve Belçika’nın arasında da altı… Buna mukabil Hollanda ile Kostarika arasında on üç, Almanya ile Fransa arasında ise on beş sıra fark var.

***

Bu arada…

“İnsanlar ikiye ayrılır” demiş adam, “ikiye ayrılabilenler ve ayrılamayanlar.” İnsanları muhtelif faktörlere göre ikiye ayırma alışkanlığıyla eğlenmiş yani. Ama ben de maçları seyrederken insanları ikiye ayırmaktan kendimi alamadım: Stattaki dev ekranda kendisini görünce (a) ekrana bakanlar, (b) kameraya bakanlar.

Politik•a•politik sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin